Att visa upp konst i hemmet

Presentationen och uppvisningen av konstföremål är en stor del av upplevelsen. Har man en konstföremål i hemmet vill man nog visa upp det i sitt bästa möjliga ljus. Här kommer därför några tips på hur man kan åstadkomma detta.

Belysningen

Belysning, eller bristen därav, har en väldigt stor inverkan på hur vi upplever ett objekt. Och för ett vackert konstverk är det klokt att inte bara förlita sig på den existerande allmänbelysningen i ett rum att göra jobbet. Punktbelysning är ofta vad man vill använda sig av. För exempelvis en tavla finns det vad man kallar för tavelbelysning. Dessa lampor gör ett riktigt bra jobb att sprida ljus just över tavlan och inte något annat. Andra objekt kan så klart kräva andra metoder, som en spotlight som går att rikta direkt mot det. Och på tal om belysning är det i regel bäst att undvika att konstföremålet står i direkt solljus.

Upphöjning

Om konstverket inte är en tavla eller något annat man sätter på väggen kan man vilja tänka lite mer på vad det faktiskt placeras på. Om det är för litet för att snyggt stå direkt på golvet behöver man mest troligt lyfta upp det en bit. Och medan det kan vara riktigt passande med något som en liten piedestal kan det också fungera med en snyggt sidobord av något slag. Att välja ett med en lite mer lyxig design kan vara ett smart val.

Omgivningen

Ett konstverk är något man ställer fram för att dra till sig blicken. Både de ovanstående styckena är menad att hjälpa med just detta. Men man måste även tänka på vad man har runtomkring. I de flesta fall vill man skapa en del tomrum i närheten av konstverket så det får bästa möjliga chans att sticka ut. Försök att inte placera andra prydnadssaker allt för nära det och var även försiktig med möblemanget runtom det.