Världens dyraste konst

Världens dyraste konst

Vilket konstverk var det som blev sålt för 450 miljoner dollar? Vilka konstverk är de dyraste som någonsin sålts och vem är konstnären som har två konstverk av de topp fyra dyraste? Detta är några av de frågor som du kommer att få svar på om du fortsätter att läsa.

Många miljarder kronor läggs varje år på konstverk, men det är inte alla som går att köpa då till exempel många av de mest värdefulla konstverken finns på museum runt om i världen. Ett av de mest kända exemplen på är Mona Lisa som finns på Louvren i Paris.

Topplistan

Det finns många konstverk som har sålts dyrt men som inte kommer bland topp fem som ”Skriet” av Edvard Munch och Andy Warhols ”Silver Car Crash (double disaster)”. Bland de dyraste konstverken hittar vi ofta äldre målningar eftersom värdet på konstverk tenderar att öka med tiden då det endast finns ett fåtal kvar.

Med början på femte plats finner vi Francis Bacons triptyk ”Three Studies of Lucian Freud”. Tredje och fjärde plats intar Amedeo Modiglianis med ”Nu couché” och ”Nu couché (sur le côté gauche)”. Andra platsen hålls av Pablo Picasso med ”Les femmes d’Alger”. Vill du veta vilken som är på första plats, läs vidare.

Nummer ett – Världens dyraste konstverk som sålts

På första plats finner vi ingen mindre än Leonardo Da Vinci med konstverket som heter Salvator Mundi. Detta konstverk såldes 2017 på en auktion för 450 miljoner dollar, det vill säga att den är värd mer än 4 miljarder kronor. Men den ryktas om att detta 500 år gamla konstverk har försvunnit.

Målningen av Leonardo Da Vinci föreställer världens frälsare det vill säga Jesus, vilket är vad namnet Salvator Mundi betyder på svenska. På bilden pekar han med två fingrar mot himlen till välsignelse och ibland kallas konstverket för manliga Mona Lisa. Den målades troligen under 1500-talet och är 66 centimeter högt.