Odla hemma i lägenheten

Odla hemma i lägenheten

Stadsodling, ibland kallat Urban Farming, är på väg att bli en folkrörelse runt om i världen. Bara här hemma i Sverige finns det ett antal personer i området runt Göteborg som just nu håller på att utveckla nya metoder för att göra det möjligt att odla egna ekologiska grönsaker, även om det är trångbott.

Egenodlad svamp är en riktig delikatess

Svampar är egentligen inte växter utan tillhör en helt egen typ av organism som är väldigt lättodlad om du ger den rätt förutsättningar. Något växter och svampar har gemensamt är att de behöver näring och vatten. Svampar är dock till skillnad från växter nedbrytare och specialiserade på att bryta ner en speciell typ av material för att kunna växa och föröka sig.

Groddar, skott och mikrogrönt

Vill du börja odla och få en snabb skörd efter sådd är det bra att odla så kallade microgreens eller olika typer av groddar och skott. Det du behöver för att börja med vissa typer av grödor kan du hitta online – dessa är klara för skörd redan efter cirka en vecka men det finns andra som bara tar tre, fyra dagar på sig att bli klara. Fördelen med dessa är att det du skördar är extremt näringsrika och nyttiga för kroppen.